Stor ændring hos DR

Fra i dag har DR indført en stor ændring i måden programmerne bliver vist på dr.dk og flow tv.

Ændringen betyder, at DR løsriver sine programmer fra flowkanalerne, hvilket f.eks. betyder, at  det fra  er muligt at se aftenens afsnit af ’Kender du typen?’, ’Hammerslag’ eller en DR2-temalørdag allerede fra klokken seks om morgenen on demand på DRTV – samme dag, som det bliver sendt på flow.

Hidtil har DR’s grundregel været, at programmerne først udkom på DRTV samtidig med eller lige efter, at de var blevet vist på flow-TV, for eksempel på DR1, DR2 eller DR K.

– I en digital virkelighed giver det ikke længere mening at udgive programmerne på bestemte tidspunkter. Ser man sine programmer via streaming, navigerer man typisk efter ugedag – ikke efter tidspunkter, siger Peter Rosberg, der er publiceringschef i DR.

Han understreger, at der dog vil være enkelte undtagelser, hvor DR holder fast i, at programmer bliver publiceret samtidig på flowkanalerne og på DRTV.

– Det kan for eksempel være ’Den Store Bagedyst’ eller afslutningen på en stor dramaserie, hvor vi ikke vil ødelægge oplevelsen for folk som ser programmet på flow siger Peter Rosberg, der fortsætter:

– Nogle programmer er kendetegnet ved, at de er bygger op til et endeligt klimaks, og hvis programmerne samtidig er så store, at det er en del af den fælles samtale, at man skriver om dem på sociale medier, eller aviserne skriver om dem, så vælger vi at publicere simultant på flow og DRTV, siger han.

Udover at offentliggøre dagens programmer – i hvert fald dem, der ikke er direkte – klokken 6.00 hver morgen, fortsætter DR fremover med at publicere den kommende uges nye DR3-programmer om søndagen og med at fodre DRTV med masser af nye dokumentarer om mandagen. Noget, som mange allerede har taget godt imod.

80 procent på stream på DR3
– Lige nu ser vi et endog meget markant skifte i danskernes TV-forbrug henimod streaming. Det er særligt de unge, der i hastigt tempo vender ryggen til flow-TV og i stedet streamer deres yndlingsprogrammer. Vi kan se at de danske produktioner på DR3 bliver set næsten udelukkende på stream. Hvis man kigger på de 10 mest sete programmer i 2018 på DR3 var 88 procent af seningen på DRTV og de resterende 12 procent på flow. Det er langt mere, end vi havde regnet med for bare kort tid siden, siger Peter Rosberg.

Hidtil har DR blandt andet skelet til britiske BBC, når det handler om digital omstilling, og hvordan deres publiceringsmønster har været. Men det er slut nu.

For hvor andelen af 16-24-årige, der ser flow-TV, er faldet med 73 procent i Danmark siden 2012, er tallet ”kun” dalet med 40 procent i Storbritannien. Danmark er 2-3 år længere fremme i den digitale omstilling – sammenlignet med England.

Derfor samarbejder DR i stigende grad med de øvrige nordiske public service-stationer, når det for eksempel handler om at udveksle erfaringer med publiceringstidspunkter og måder at udkomme på.

Mange ser det næsten samtidig
– Noget af det, der er interessant, er, at streamere stadig er tilbøjelige til at se et program, lige omkring det tidspunkt, hvor det kommer på flow-TV. Afsnittene fra dramaserien ’Bedrag’ bliver for eksempel udgivet halvandet døgn før DR1’s visning. Alligevel vælger mange streamere at se programmet lige omkring søndag klokken 20.00. Det kan være 10 minutter før eller 15 minutter efter – men det siger alligevel noget om, at der er bygget vaner op, og samtidig fortæller også en historie om at mange godt kan lide følelsen af, at andre ser det nogenlunde samtidigt, siger Peter Rosberg.

Han tilføjer, at dramaserier dog ikke kun bliver set næsten samtidig med, at de bliver sendt på TV. Generelt har genren lang holdbarhedstid, og mange sætter sig også til at se dem flere uger eller måneder efter, de er sendt.

Forventer programmerne er til rådighed 
Peter Rosberg forklarer, at der grundlæggende er en bevægelse fra, at befolkningen ser tingene samtidigt til et ryk mod samtidigheden, hvor vi fortsat ser mange programmer inden for nogle få dage – hvis man altså lige ser bort fra dramaserier og også visse dokumentarer.

– Selvom teknologien giver os mulighed for at se ting, når vi vil, bevæger seerne sig stadig i flok – blot på en ny måde,” siger Peter Rosberg, der samtidig understreger, at det særligt i forhold til den unge målgruppe ikke kommunikativt giver mening at tale om sendetidspunkter.

– Folk har en forventning om, at når man omtaler kommende programmer på sociale medier, skal de være til rådighed,” siger publiceringschefen.

Nogle af de første programmer, der kan se frem til at komme på DRTV klokken 6.00 om morgenen, er for eksempel udsendelser som ’Danmarks næste klassiker’, ’Rigtige mænd – nu med damer’, ’Alene i vildmarken’ (finalen undtaget), ’Quizzen med Gyrith Cecilie Ross’, ’Ranes Museum’, DR2’s temalørdage og det nye Sara Bro-show, som snart kommer på DR2.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *