Afslørede krigsforbrydelser og magtmisbrug – nu er Julian Assange anholdt

Wikileaks’ stifter, Julian Assange, blev torsdag morgen anholdt af britisk politi – han forventes nu udleveret til retsforfølgelse i USA.

Julian Assange har siden 2006 via Wikileaks afsløret magtmisbrug, masseovervågning, krigsforbrydelser og meget andet, bl.a. ved at offentliggøre top hemmelige dokumenter, ofte i samarbejde med store internationale medier. Men en svensk anklage om voldtægt fik ham i 2012 til at søge asyl i den ecuadorianske ambassade i London, da han frygtede, at USA ville kræve ham udleveret af svenskerne til retsforfølgelse, muligvis for spionage.

I syv år har Julian Assange opholdt sig inde på ambassaden, med en bevidsthed om, at han ville blive anholdt og muligvis udleveret til USA, hvis han forlod ambassaden.

I dag ophævede Ecuador så Assanges asylstatus og inviterede det britiske politi indefor på ambassaden til at anholde Wikileaks-stifteren. Et russisk nyhedsbureau var, som eneste repræsentant for pressen, tilstede ved ambassaden da Julian Assange blev båret ud af britiske politifolk og sat ind i en af politiets transportvogne.

USA meddelte efterfølgende, at man har bedt om at få Assange udleveret og man er klar med et anklageskrift der kan give op til fem års fængsel. Assange anklages for, at have hjulpet whistlebloweren Chelsea Manning med at hacke sig ind i regeringscomputere.

Først på eftermiddagen blev Assange fremstillet i retten, hvor han blev kendt skyldig i ikke at have overholdt løsladelsesbetingelserne i forbindelse med hans kaution tilbage i 2012, da man ville udlevere ham til Sverige. Assange, der står til 12 måneders fængsel, erklærede sig ikke skyldig. Han skal for retten igen den 2. maj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *